Hektor- DT, pod opieką Labradory.info.pl

Labradory w Domach Stałych :)
Iter

Hektor- DT, pod opieką Labradory.info.pl

Post autor: Iter » 22 stycznia 2025, 10:03

Hektor
Obrazek
______________________________________________________________________________________________________
maść: czekolada
rodowód: b/d
chip: brak
sterylizacja/kastracja: nie
miejsce pobytu: DT
______________________________________________________________________________________________________
Informacja dla zarejestrowanych użytkowników:
Jeżeli jesteś zainteresowany adopcją, prosimy, zapoznaj się z procedurami adopcyjnymi. Szczegóły znajdziesz:
tutaj.

Kontakt w sprawie adopcji: e-mail: infomaniak@labradory.info.pl

Iter

Re: Hektor- DT, pod opieką Labradory.info.pl

Post autor: Iter » 22 stycznia 2025, 10:04

Obrazek

Dzień dobry!

Witamy się dzisiaj dopiero z nowym podopiecznym… jeszcze nie możemy za dużo powiedzieć, bo sprawa nie jest dokończona i nadal jest do zabrania jeden psiak :(
Hektor (na poprzednie imię nie reaguje wcale) ma rok i wczoraj zaczął nowe życie.
Na pewno nie jest nauczony niczego, na pewno przed nim sporo do zrobienia.
Na pewno musi odwiedzić ortopedę, bo tylna łapka niestety jest nie do końca dobrze sprawna.
Ale to wszystko powoli.
Z pewnością wszystko opowiemy dokładnie, ale najpierw są rzeczy ważniejsze do ogarnięcia :(

Możecie wesprzeć Hektora w karmę i suplementy bezpośrednio lub pod linkiem gdzie można dołożyć cegiełkę ♥️ za wszystkie serdecznie dziękujemy ♥️

https://ocalonelapki.pl/labradory/

Iter

Post autor: Iter » 22 stycznia 2025, 10:05

Obrazek

Proszę mi tu przepisać dużo smaczków i głasków, co by Iza wiedziała co dla mnie najpotrzebniejsze. I pieczątkę poproszę z podpisem, żeby było prawomocnie ;)

Hektor był na podstawowym badaniu i oględzinach.
Dostał brakujące szczepienia, odrobaczenie, zabezpieczenie przed kleszczami i ma skierowanie do ortopedy, bo tylna noga faktycznie gdzieś tam ma problem. Ale żeby ocenić dobrze musi mieć zrobione pełne badanie ortopedyczne.

Iter

Post autor: Iter » 23 stycznia 2025, 14:31

Obrazek

Pańcia, jak byłem taki grzeczny u weta i nie skakałem na niego jak pierwszy raz, to dostanę podwójną porcję jedzenia?

Hector

Iter

Post autor: Iter » 25 stycznia 2025, 13:40

Obrazek

Marian, tu jest jakby czekoladowo! 😜

Hektor z miną zdziwienia, ale on jest zaskoczony nowym życiem odkąd został wyadoptowany nam z obory…
To młody pies, ale naprawdę widać po nim zmianę z dnia na dzień. Jest spragniony i bardzo chętny poznawania nowych rzeczy, co sprawia mu mnóstwo frajdy :)
Zdawało się, że brak opieki, zainteresowania i podstaw (co było widać na pierwszy rzut oka, bo pies wyleciał na ulice pod samochód i skoczył na nową opiekunkę prawie ją przewracając) spowoduje, że będzie ciężko go nauczyć normalności. Ale on jak zaczarowany mając systematyczność spacerów, codzienny trening staje się cudownym psem, który docenia zainteresowanie ze strony człowieka.
Wcześniej nie miał spacerów, nie miał człowieka obok, nie miał nic oprócz kojca w oborze i jedzenia. Teraz ma to wszystko i widać, że to robi naprawdę wielką robotę i daje nam kolejny raz potwierdzenie, że bliskość człowieka i jego zainteresowanie jest naprawdę bardzo ważne dla psów 😍

Iter

Post autor: Iter » 30 stycznia 2025, 08:51

Obrazek
ObrazekObrazekObrazek

Czy widzisz różnice?
Warunki, to nie tylko czystość, miejsce w domu przy człowieku, odpowiednia opieka… to także zrozumienie potrzeb psa.
Może niektórzy z Was kojarzą ogłoszenie, które pojawiło się 2 tygodnie temu na jednej z grup…
Hektor jest właśnie z tego ogłoszenia :(
I cieszymy się bardzo, że wyadoptowaliśmy go z tych warunków, ale… niestety jego brat został i nie dostaliśmy zgody na zabranie go :(
Posiadacz psów (bo nie opiekun) obiecał, że się odezwie i będziemy mogli zabrać drugiego, ale niestety tak się nie stało i nawet nie wiemy czy drugi Labek dostał pomoc weterynarza (chore oczy) jak było wskazane i zalecone.
Ego posiadacza jest wielkie, bo ma możliwości, ale niestety słabo z nich korzysta, skoro nie umie zapewnić swoim psom odpowiednich warunków .
Nie ma szacunku do zwierzęcia, ale również do zwierząt… a szkoda, bo gdyby nie ego, obydwaj mogliby mieć dobre życie. Nawet tam, gdyby tylko chociaż odrobinę chciało się współpracować… i słuchać porad.

Iter

Post autor: Iter » 31 stycznia 2025, 15:07

Hektor szuka domu🤎

Rasa: czekoladowy labrador (brak metryki ZKwP)
Waga: 30 kilogramów
Powód adopcji: zrzeczenie przez właściciela

Hektor został zabrany z kojca w oborze, gdzie był zamknięty wraz ze swoim bratem i oboje nie wychodzili na regularne spacery. W efekcie rozpierająca ich młodzieńcza energia okazała się nie do opanowania przez poprzednią właścicielkę (zdecydowała się zrzec jednego z psów i postarać się zapewnić właściwą opiekę drugiemu).

Hektor dał się poznać jako bardzo ciekawski, odważny młody pies; niestraszne mu głośne dźwięki (kościół, strzelnica w pobliżu) i miejski zgiełk (ruch uliczny, tramwaje). Na spacerach początkowo ciągnie, ale po chwili się uspokaja i wesoło drepcze eksplorując środowisko. Nie wyszukuje i nie zjada śmieci! Większość przechodzących ludzi nie wzbudza jego zainteresowania, o ile nie starają się skupić jego uwagi - ale nawet wtedy fajnie się odwołuje. Co kilkanaście kroków sprawdza czy człowiek dalej z nim jest.

Inne psy wzbudzają w nim duże emocje; do każdego chciałby podejść i zachęcić do wspólnej zabawy. Jest dość nachalny i zdecydowanie trzeba będzie popracować nad jego zdolnościami komunikacji z innymi psami. Nie ma w nim agresji.

W domu: spokojny, w ciągu dnia głównie śpi, a pomiędzy drzemkami stara się zachęcić człowieka do zabawy przynosząc mu na kolana różne rzeczy (nie tylko zabawki😆). Uwielbia się przytulać i stara się być tak blisko swojego człowieka jak się da; w przypływie emocji zdarza mu się skakać i podgryzać. Z tego względu nie nadaje się dla rodziny z małymi dziećmi. Zdarza mu się posikać w domu, więc trzeba będzie kontynuować trening czystości. W domu tymczasowym nie niszczy i nie wokalizuje zostawiony sam (nie sprawdzono dłużej niż 3h). Dogaduje się z psami rezydentami.

Ma bardzo duży potencjał treningowy, stara się zadowolić człowieka i lubi z nim współpracować; ma też zrobione podstawy klatki kennelowej.

Został przebadany ortopedycznie i nie ma żadnych patologii; zalecenie to suplementy, dog fitness i bieżnia wodna.

Idealna rodzina dla Hektora to aktywni ludzie, bez małych dzieci, którzy mają odpowiednio dużo czasu i chęci nie tylko na spacery, ale też na treningi. Fajnie jakby dom miał znajomość rasy i świadomość jak pracować z młodym psem.
Hektor jest pod opieką organizacji labradory.info - wszyscy zainteresowani powinni wypełnić ankietę dostępną pod adresem http://ankieta.labradory.info.pl .

Iter

Post autor: Iter » 03 lutego 2025, 11:40

Obrazek

Hektor po pierwszej manualnej fizjoterapii 🤩
Mimo wielkich emocji dał radę zrobić wszystko :)

Dostaliśmy mnóstwo ankiet na niego i oczywiście bardzo rozumiemy dlaczego :)
Młody, piękny Lab, który przyciąga oko :)
Ale wiemy, że nie każdy czytał ogłoszenie i nie każdy zrozumiał dlaczego zostało napisane to, co zostało.
Przede wszystkim Hektor szuka ludzi, którzy będą z nim pracować i będą mieli na to czas.
Szkoda jego potencjału na to, aby się zmarnował.
W tym momencie Hektor mieszka z behawiorystą, który ma doświadczenie z tym i Hektor wykazuje piękny potencjał :)
Czy to, że napisaliśmy, że Hektor musi mieć dom bez małych dzieci lub dom, w którym planuje się dopiero dzieci to nasz kaprys?
Nie!
Hektor niestety po pierwsze nie patrzy na to czy dziecko jest małe czy nie - skacze póki co i poruszając się może poważne wywrócić małe dziecko. Może tak się stać, że nie zauważycie tego i dojdzie do tragedii… czyja to będzie wina? Przecież nie psa!
W takim przypadku doradzamy absolutnie adoptować starszego troszkę psa i bardziej stabilnego, który nie zachowuje się jak słoń w składzie porcelany.
Po drugie: czy przy małych dzieciach będzie czas na trening, a także na zaspokojenie potrzeb Hektora pracy z psem?
Zastanówcie się nad tym dobrze.
Spacer z wózkiem i z psem przywiązanym do wózka nie jest dla niego rozwiązaniem - nawet jeśli miałby być godzinny… nie zastąpi tego, co potrzebuje Hektor.

Iter

Post autor: Iter » 13 kwietnia 2025, 16:47

Obrazek

Ktoś tu nie jest już dzieckiem, a robi się mężczyzna 😜
Hektor, pracowity chłopak 🤩

Iter

Post autor: Iter » 02 maja 2025, 06:32

Obrazek

Siemanko! To ja Hektor, a ten czarny to mój brat :)
Nowy, bo w końcu znalazłem dom!
I mimo, że było mnóstwo chętnych, wielu obraziło się, wielu nie zrozumiało ogłoszenia, wielu nawet go nie przeczytało, to nie było łatwo znaleźć mi dom!
Ale idealnie na majówkę jest! W końcu się znaleźli, moi ludzie, chociaż nie wiem dlaczego tak długo się ukrywali 🤪
Mamy mnóstwo zabaw i aktywności, ale nie bójcie się dają nam nawet odpoczywać ♥️♥️♥️
Dziękuję wszystkim którzy o mnie walczyli, którzy mnie wspierali, którzy szukali mi idealnego domu, ale najbardziej dziękuję mojej Izie, która jest moją mamą chrzestną, bo mimo, że to młoda kobieta, to wszystko ma na swoim miejscu!
Rozum i serce mam na myśli, więc mnie tu Janusze jej nie podrywajcie czasami 🤪
Pomogła mi zrozumieć nowe życie, normalny dom, poznałem dzięki niej mnóstwo fajnych rzeczy, treningu, fizjoterapii i świetnych kumpli!
Pozwoliła mi odpoczywać na kanapie (wcześniej mieszkałem w oborze koło krów) i nawet spać w łóżku!
Dzięki Iza, jesteś moim aniołem!

Będę się jeszcze odzywał!

Hektor, sprawcą wielu kłótni i wyzwisk w stronę infowych ciotek 🤭😎😇

Zablokowany